Time is like a river.. we can't touch the same water twice because the flow that has passed will never pass again... So, enjoy every moment of our LIFE...


Followers

Berpindah ke Blog Baru Since Januari 2011 (Just Click @ Picture)

Berpindah ke Blog Baru Since Januari 2011 (Just Click @ Picture)
Ayah..Mama..Aliyah..Aina..Aisya..

27 May 2010

Puding Triffle lagi..

kelmarin gi Kedai kek King's.. tgk ada promosi.. nampak lak swiss roll yang pelbagai rasa tu.. hmm.. terus terbayang2 puding trifle.. apa lagik sambar la swiss roll perisa coklat.. kebetulan lak hubby baru balik dr genting, leh la makan ramai2..

kali nie aku wat guna resepi yang ini.. (aku cnp dr blog ummi gak)


Puding Trifle
Sumber: Kak Maizana



Bahan

Swiss roll (apa2 perasa)
1 tin fruit cocktail - aku guna brand Hozen
Kristal Jelly NONA - aku guna cap JELE (dah tu jer yg ada.. NONA nya dh abiss..)
1tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula pasir (Aku buh 1 senduk)
4 sudu besar tepung kastad - sukatan membukit (kalau suka kastard tu keras buh ler lebih.. aku suka lembik2 so ikut sukatan nie)
Yogurt atau whipping cream - - tak wat pun yang nie..

Cara membuatnya:

Lapisan 1
Potong Swiss roll anggaran 1.5cm tebal, susunkan dalam acuan (bekas pyrex baru nampak lapisan nanti). Tuangkan air fruit coktail keatas swiss roll hingga lembab, ketepikan dulu dan bolehlah masak kastad dengan susu cair.

Lapisan 2
1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula dimasak atas api (sambil tu bancuhkan 4 sudu tepung kastad dengan 1/2 tin air). Bila susu mendidih, kecilkan sedikit api kemudian masukkan bancuhan tepung kastad, kacau hingga menjadi likat. Tuang diatas lapisan 1 tadi.

Lapisan 3
Buahan koktail tadi ditabur atas lapisan 2 (kastad). Ketepikan sekejap.

Lapisan 4
Masak air panas mengikut sukatan pada kotak jelly, hingga mendidih. Masukkan hkan jelly tersebut dalam air panas, tunggu sejuk sedikit tapi masih dalam keadaan cair baru tuang keatas lapisan 3 (buah buahan).

Lapisan 5 -- tak buat pun..
Bila jelly dah beku sapukan yogurt ataupun whipping cream keatasnya, kalau nak cantik lagi taburkan dengan buah strawberry keatasnya......haniss tabur dengan badam panggang

Nota:

-Untuk adunan diatas sesuai dan muat dalam bekas/acuan saiz 7/8 x 10".
-whipping cream dipukul hingga gebu dan sapu keatas lapisan jelly tadi (Untuk memudahkan lagi kerja sapuan tu haniss masukkan whipping cream dlm pipping bag dan pipe keatas lapisan jelly tadi,.........pipe guna nozzle star pun cantik juga




Rasa lucu gak tgk warna fancy ijau2 gitu! tapi dh tu jer bahan2 yang ada kat umah... kita wat ajer la kan.. janji sedap.. jemput makan yer.. sedap sgt makan time sejuk2... dengan kombinasi swiss roll coklat, kastard n jele perisa kiwi.. pergh..

No comments:

Blog Widget by LinkWithin

My Weight Lose Journey Since 01.11.2009

Created by MyFitnessPal - Nutrition Facts For Foods

SNTN Progress...

Created by MyFitnessPal - Free Calorie Counter