Time is like a river.. we can't touch the same water twice because the flow that has passed will never pass again... So, enjoy every moment of our LIFE...


Followers

Berpindah ke Blog Baru Since Januari 2011 (Just Click @ Picture)

Berpindah ke Blog Baru Since Januari 2011 (Just Click @ Picture)
Ayah..Mama..Aliyah..Aina..Aisya..

04 December 2009

Projek Memuding @ Dapur Camelia

Lately nie aku gile memuding (ada ker ayat nie dlm kamus dewan ha???) taram jer la ea.. kalau bab2 main course nie sorry naik lorry.. lum ada keinginan lagik.. lagipun seronot bila memuding nie, anak2 n hubby enjoy makan.. sekjap jer licin! nak buat pun senang kan.. kalau main course nie bila dh buat orang kurang makan hati pun jd tk seronot.. huhu.. (alasan jer sebenarnya untuk orng malassssssss mcm aku nie..hehe)

start dari buat Puding laici Dangdut ngan Puding Roti. pastu Puding Koktel Berkuah. hehe.. Ari tu buat Puding Mangga.. yang tu beli yang serbuk puding mangga jer.. bubuh la nata de coco.. tapi baguihnya jimat. dapat bnyk. aliya n aina ni kan suka beli puding mangga yang jual kat pasaraya nun.. mahai. aisya pun dh join d group!!


Mggu sblm raya haji tu buat lak Peach Mirror Puding . Amik resepi dari dapur Ummi gak.. Ummi , saya CP jer la ea resepi tu kat sini...



Peach Mirror Puding

Bahan:- (terpulang kepada bekas dessert masing2)
Lapisan Bawah:
300 ml air
150 jus peach
450 ml susu segar
150 gm gula
30 gm instant jelly (aku guna yang perasa peach)
40 gm tepung kastad
1/2 sudu teh rata garam
2 biji kuning telor
sedikit esen vanila

Lapisan Atas:-
650 air + lebihan jus peach (jika ada)
60 gm gula pasir (kalau ada lebihan jus peach tadi, bolehlah kurangkan gula kepada 30 gm)
25 gm instant jelly
sedikit esen peach (*aku pun xda ni)
2 titik pewarna lemon yellow (aku tak letak sebab dh pakai instant jelly peach)

Hiasan:-
Buah peach - dipotong memanjang dan nipis

Cara-Cara:-

Untuk lapisan bawah:-
1. Dalam periuk, satukan semua bahan bawah, kacau sebati baru dijerangkan atas api sederhana perlahan. Ini untuk mengelakkan adunan jadi berbintil-bintil.
2. Sentiasa kacau adunan, masak sehingga agak pekat. (lebihkurang 8-10 minit). Tuangkan ke dalam acuan dessert. (*akak basahkan dulu acuan sebelum dituang adunan).
3. Biar dessert sejuk/keras, bolehlah aturkan buah peach yang dihiris tadi.

Untuk lapisan atas:-
1. Satukan juga semua bahan, masak sehingga mendidih.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dessert tadi perlahan-lahan. (Kena tuang perlahan kerana dessert agak lembut, takut nanti lapisan bawah pecah dan berselerak)
3. Bila dah sejuk, masukkan ke dalam fridge. Enak dimakan sejuk.


Masa Hari Raya Haji buat untuk 2nd time.. bwk g umah Rosmaliza n balik kg.. masa nie sebab serbuk jelly dh abis aku pakai serbuk agar2.. hasilnya ok tapi aku n family suka lagik kalau buat dgn instant jelly... lembut jer cam dadih.. slurrppppp terus dlm tekak nie.. nyum2..

5 comments:

adikmanje said...

sedap nampak tu...tq selly sebab sudi kongsi resepi...

Ceni said...

wahhh... menitik-nitik air liur mokcik ni...lazat sungguh nampak ehh...

p/s:Tau ler bekas memuding tu baru diredeem... hoho...oppss terpecah rahsia lagi...bertambah rajin la mama ko aliya oiii...

ezza said...

Perghh..sodap betuiii itu puding2, ini lah hikmah berjiran ngan org suka msk nie..dpt merasa puding nan sodap..
Terima kasih daun keladi..lain kali hulur ler lagi..nyeh3x

safa said...

oooooooo ni rasa nak jd jiran gak nih...mmg nampak lazat jer puding pich ko nih selly hehehe

Unknown said...

salam kak selly....sedapnya puding tue...ada masa leh la mia wat...

selamat berdetox kak...

Blog Widget by LinkWithin

My Weight Lose Journey Since 01.11.2009

Created by MyFitnessPal - Nutrition Facts For Foods

SNTN Progress...

Created by MyFitnessPal - Free Calorie Counter