1st time buat so tatau dpt bnyk mana.. tgk2 dapat 1 loyang 4 segi.. dpt la bagi budak2 yg menyewa kat sebelah n adik kat Kajang.. hubby kata pasnie kena cari bekas buit kemboja tu.. baru nmpak real.. hehehehe.
Kuih Bakar
Bahan:
250ml air }
6 helai daun pandan } * blend & tapis (atau boleh bancuh air dgn pandan paste)
1 cwn gula
2 cwn tepung gandum
250ml air
200ml santan pekat
3bj telur gred B
2tbsp mentega (dicairkan)
1/2 tsp garam
1/4tsp pewarna hijau epal
bijan/kismis (untuk taburan)
Cara:
1. Sebatikan semua bahan. kacau dgn whisk hingga rata... (kita blend jer.. ^_^)
2. Lanser acuan dgn mentega dan panaskan sekejap dlm oven pada suhu 180c
3. Tuangkan adunan dan taburkan kismis / bijan.
4. Bakar selama 35 minit atau sehingga nampak kekuningan..
Time is like a river.. we can't touch the same water twice because the flow that has passed will never pass again... So, enjoy every moment of our LIFE...
Followers
18 August 2010
7th Day & Kuih Bakar Pandan
teringin nak mkn kuih bakar pandan (Kemboja ler..) nampak kat umah Ummi.. terliur la pulak.. dah la Ummi bakar guna tray muffin jd best la ngan kerak2 tepi tu... mula nak gak cari tray muffin tu tp mcm tk sempat jer nak nyinggah2 ke Yummie's tu.. guna jer la loyang nan ada ..
Label
Ramadhan 2010,
Resepi; Kuih
My Weight Lose Journey Since 01.11.2009
Created by MyFitnessPal - Nutrition Facts For Foods
SNTN Progress...
Created by MyFitnessPal - Free Calorie Counter
1 comment:
nampak sedap!!!..zu pun suka kuih nih..nnti bg recipe. ok
Post a Comment