Semalam department aku adakan jamuan makan. patutnya nak buat masa ghayer aritu.. tapi memandangkan ghamai yang takder makan tertunda2 sampai la ke semalam. jamuan makan kali nie idok le order katering cm dulu2.. la nie lebih kpd potluck.. so aku meng`offer' diri nak buat puding..
sementelah aku amat suka makan puding koktel berkuah yang mak mentua
selalu buat maka aku nak ler kongsi rasa puding tu ngan kengkawan.. atas
permintaan kgkwn yang nak buat untuk anakanda2 tercinta dan mgkin jugak
buat suami/pakwe tercinta.. makanya aku buh la kat sini resepi puding
nie...
Puding K.O.K.T.E.L Berkuah
Bahan2: (anggaran 80-90 acuan mcm dlm gambar tu ea..)
2 peket agar-agar
1 tin besar buah koktel (buang airnya)
2 tin laici (asingkan airnya)
2 tin susu cair (aku guna Ideal)
2-3 biji telur (aku guna 2 biji jer)
Air secukupnya
tepung jagung
gula (ikut suka nak manis macam mana)
Cara buat puding:
1. Masak agar2 dengan air secukupnya (lupa lak nak sukat).
2. Bila agar2 dah hancur, masukkan gula 2 senduk (takyah manis sgt sbb makan dgn kuah) kacau hingga gula hancur.
3. Pukul telur dgn 1 tin susu cair dan masukkan ke dalam agar2 tadi.
4. Masukkan 2 sudu tepung jagung yang telah dibancuh.
5. Tuangkan ke dalam bekas2 kecil yang telah diisi buahan koktel dan laici.
6. Sejukkan.
Cara Buat Kuah Puding:
1. Panaskan 1 tin susu cair dan air laici (yang diasingkan tadi)
2. Tambah air secukupnya (kalau nk kuah banyak)
3. Masukkan gula (ikut manis nak mcm mana) dan kacau hingga hancur
4. Masukkan bancuhan tepung jagung (ikut suka kuah tu nk pekat mcm mana..) dan kacau sebati.
5. Sejukkan dalam fridge.
** sedap dimakan sejuk2.. nyum..nyum..
1 comment:
besh-besh puding ni... memang patut di ngetest buat ni... tungguuu...
Post a Comment